Ο Πύργος του Ορέστη Κουλά, είναι το επιβλητικό στολίδι των Σερρών, από το οποίο έχεις θέα όλη την πόλη!

Ο συνολικού ύψους 18 μέτρων πύργος στέκει αγέρωχος στον λόφο του Κουλά. Αν και υπολογίζεται ότι αρχικά πλησίαζε τα 20 μέτρα, παρά το πέρας του χρόνου, δεν παύει να γοητεύει τους επισκέπτες.

Ο Πύργος του Ορέστη Κουλά

Σημαντικές Πληροφορίες

Το Φρούριο του Ορέστη Κουλά, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του Νομού. Κοσμεί την πόλη των Σερρών από τον λόφο της Ακρόπολης ή του Κουλά όπως είθισται να λέγεται από τους ντόπιους.

Χρονολογείται από τον Ζ’ και ΣΤ’ αιώνα π.Χ. .Η χρήση του είχε ως σκοπό την υπεράσπιση της πόλης. Πέραν του Πύργου, στους Βυζαντινούς χρόνους, την ακρόπολη περιέκλειαν τείχη, κατά τα συνήθη πρότυπα δομής των πόλεων της εποχής.

Θέα από τον Πύργο του Ορέστη Κουλά

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως ο Πύργος του Ορέστη Κουλά δεν ήταν ο μόνος στην Ακρόπολη. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των πύργος, επιστημονικές συζητήσεις καταλήγουν μεταξύ τεσσάρων και έξι. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να σωθεί με εμφανή τα σημάδια της φθοράς μόνο ο Πύργος του Ορέστη Κουλά ή  ο Πύργος του Βασιλέως. Η αναφορά στη δεύτερη ονομασία, παραπέμπει στον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον Γ’, ο οποίος πέρα από την Αμφίπολη και το φρούριο Ισσάρι, ενδεχομένως επένδυσε με τείχη και τον λόφο της Ακρόπολης. Με την κατάκτηση των Φράγκων, ο Πύργος μετονομάστηκε σε Καστέλι, όνομα που διατήρησε για αιώνες. Η επιβολή της Τουρκοκρατίας, όμως, είχε ως αποτέλεσμα και την αλλαγή του ονόματος για τον Πύργο. Από το όνομα που του απέδωσαν οι Τούρκοι ‘’Μπας Κουλέ’’ , προέκυψε σε βάθος χρόνων η παραλλαγμένη ονομασία Κουλάς, που διατηρεί έως και σήμερα.

Ο Πύργος του Ορέστη Κουλά

Για όποιον λοιπόν, αναζητά μία κοντινή εξόρμηση και επιθυμεί να συνδυάσει έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο και μία πολύ όμορφη θέα, ο Κουλάς αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή. Ένας περίπατος 10 λεπτών από το κέντρο των Σερρών και όλη η πόλη θα βρεθεί στα πόδια σου.

Info: Ο λόφος του Κουλά απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη, και πέρα από τη χρήση αυτοκινήτου, ιδανικός τρόπος για τις ηλιόλουστες μέρες, είναι ο περίπατος.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και το:

Αμφίπολη: Η Αρχαία Πόλη-Στολίδι

Λίμνη Κερκίνη: Το Διαμάντι Του Νομού Σερρών

Εξόρμηση Στο Σιδηρόκαστρο: Κοιλάδα Κρουσοβίτη