Ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο του νομού μας είναι η λίμνη Κερκίνης.

Ένα επίγειος παράδεισος, συνδυασμός της μάνας γης και της ανθρώπινης δραστηριότητας που στολίζει το βόρειο μέρος του νομού μας και αναμφισβήτητα αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Λίμνη Κερκίνη

Η τεχνιτή λίμνη και οι διακρίσεις της

Λίμνη Κερκίνης: Ηλιοβασίλεμα

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1932 με σκοπό την ανάσχεση των πλημμυρών που έπλητταν την περιοχή. Ένα φράγμα στον Λιθότοπο και κάποια ακόμα έργα με ανασκαφές και υψώματα από χώμα, ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί το στολίδι της Κερκίνης. Η λίμνη προστατεύεται  από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου «Φύση 2020».  Έκτοτε αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής

Πτηνά-Λίμνη Κερκίνης

Παρά το γεγονός ότι η λίμνη είναι τεχνητή, ο βιότοπος που έχει δημιουργηθεί μέσα της και γύρο της είναι εκπληκτικός. Συνολικά πάνω από 300 είδη πουλιών φιλοξενούνται στη γύρω περιοχή.Ακόμα, πλούσια είναι και η χλωρίδα της λίμνης, με εξέχουσα θέση να έχουν τα νούφαρα.

Λίμνη Κερκίνη

Τέλος, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από τα ασπονδύλωτα της περιοχής (που ξεπερνούν τα 2000), 20 είδη είναι νέα για την επιστήμη, ενώ έχει παρατηρηθεί και ένα νέο γένος.

Λίμνη Κερκίνη

Τι μπορώ να κάνω στη λίμνη;

Η τοπική κοινωνία έχει φροντίσει να επενδύσει στο έπακρον γύρω από τη λίμνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχεις πολλά πράγματα όχι μόνο να δεις, αλλά και να κάνεις.

Βαρκάδα στη λίμνη

Πρώτα απ όλα μπορείς να απολαύσεις μία βαρκάδα. Θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά το φυσικό πλούτο της περιοχής και οι ξεναγοί να σε ενημερώσουν λεπτομερώς για ό,τι μπορεί να αναρωτιέσαι.

Birdwatching στη Λίμνη Κερκίνη

Έπειτα, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ιππασία. Άλογα βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη λίμνη και μπορείς να πραγματοποιήσεις διαδρομές τόσο δίπλα στη λίμνη, όσο και στο καταπράσινο τοπίο γύρω από αυτήν, πάντα με τη συνοδεία οδηγού.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες τοπικές επιχειρήσεις που προσφέρουν οργανωμένα πακέτα δραστηριοτήτων όπως βόλτα με 4×4 και ποδηλασία. Μπορείς να επιλέξεις αυτό που σε εκφράζει περισσότερο.

Καγιάκ στη Λίμνη Κερκίνη

Τέλος, ιδανικό μέρος για να σε κατατοπίσει είναι το Κέντρο πληροφόρησης. Εκεί θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τη λίμνη και θα λάβεις συμβουλές από ειδικούς ξεναγούς.

  • Info: Η λίμνη απέχει 35 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση μέσω ΚΤΕΛ από τις Σέρρες ή τρένου, το οποίο θα σε αφήσει στη Λιβαδειά, που απέχει μόλις 1χλμ από την Κερκίνη. Ο τρόπος που σου προτείνουμε είναι το Ι.Χ. από τον δρόμο του Λιθότοπου για να έχεις την ευκαιρία να δεις το φράγμα του Ποταμού Στρυμόνα και να κάνεις το γύρο της λίμνης!
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 694 546 5619
  • Mail: info@varkada.gr

Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο πληροφόρησης: Καθημερινά 8:00 – 16:00 και Σαββαττοκύριακα 10:00 – 14:00

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τα:

  1. Εξόρμηση Στο Σιδηρόκαστρο: Κοιλάδα Κρουσοβίτη
  2. Φυσικές Τοποθεσίες 2: Μενοίκιο Όρος, Ποταμός – Φαράγγι Αγγίτη
  3. Φυσικές Τοποθεσίες: Κερκίνη, Στρυμόνας, Ενυδρείο Βυρώνειας