Ερχόμενοι στην πόλη, θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε μερικά από τα ομορφότερα και ιστορικότερα Μοναστήρια του Νομού Σερρών.

Ναοί με εξαιρετική αρχιτεκτονική, ανοίγουν τις πύλες τους και φιλοξενούν τους πιστούς επισκέπτες σε κλίμα ιδιαίτερης γαλήνης και ηρεμίας. Τα Μοναστήρια Κόσμημα

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών: Βυζαντινό αρχιτεκτονικό υπερθέαμα

Μοναστήρια Σερρών: Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου- Σέρρες

Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα αρχιτεκτονικό υπερθέαμα Βυζαντινής τέχνης.

Χτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικό μνημείο Βυζαντινής Τέχνης. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν την Ιερά  Μονή ανάγονται σε εποχές από τον 14ο έως και τον 19ο αιώνα.Επίσης, το επιβλητικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού χρονολογείται το 1803. Το μοναστήρι, φιλοξενεί μοναχές από όλων τον κόσμο. Επισκέπτοντας τον χώρο θα παρατηρήσεις τις μοναχές να κάνουν διάφορες αγροτικές εργασίες ή εργασίες καλλωπισμού του χώρου.

  • Info: Η Ιερά Μονή, βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών, δυτικά μίας βαθιάς χαράδρας του Μενοικίου Όρους. Ο καταλληλότερος τρόπος να το επισκεφθεί κανείς, είναι οδικώς.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23210 74623
  •  Ιστοσελίδα: www.im-prodromou.gr

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας: Το μεγαλείο του θαύματος

Μοναστήρια Σερρών: Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Η Ιερά Μονή που βρίσκεται στα όρια των Νομών Σερρών-Καβάλας, είναι γνωστή για την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της. Καθημερινά εκατοντάδες κόσμου την προσκυνούν αν και η ίδρυση της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η δημιουργία της προήλθε από θαύμα , αφού ο Άγιος Γερμανός (ο Ασκητής), ενώ σκάλιζε ένα ξύλο στη μορφή της Παναγίας, εκείνη εμφανίστηκε μέσα από ένα φοινικούν (κόκκινο) φως και αποτύπωσε τη μορφή της στο ξύλο.

Για όποιον το έχει ανάγκη διατίθεται ξενώνας κατόπιν συνεννόησης. Μπορείς με αυτόν τον τρόπο να περάσεις κάποιες ώρες στην Μονή και να αφουγκραστείς το μεγαλείο του θαύματος.

  • Info: Η Ιερά μονή βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, στο κατάφυτο Παγγαίο και σε ύψος 753 μ. Μπορείς να το επισκεφτείς με Ι.Χ. από την Εθνική οδό Καβάλας Φιλίππων ή με λεωφορείο ακολουθώντας τη διαδρομή Καβάλα Νικησιανή.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 2510 516581 / 25920 61556
  • Ωράριο επιτρεπόμενης επίσκεψης: Καθημερινά 8:00 – 14:00 και 17:00 – 19:00
  • Λειτουργεί ξενώνας κατόπιν συνεννόησης.

Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου: Μία ευκαιρία γαλήνης της ψυχής

Μοναστήρια Σερρών: Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου

Το ιερό ησυχαστήριο βρίσκεται στο Ακριτοχώρι Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλλες και υποδέχεται κόσμο από όλη την Ελλάδα.Χτίστηκε το 1981 και η γυναικεία αδελφότητα που έχει εγκατασταθεί εκεί συνδέεται πνευματικά με την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Το 2012 εγκαινιάστηκε το νέο εντυπωσιακό Καθολικό, το οποίο έχει αναδείξει πλήρως το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής του.

Ο ναός με συνολική διάσταση 50 τ.μ. είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος. Στο Ησυχαστήριο φυλάσσονται τα τίμια λείψανα των Αγίων Ιακώβου του αδελφοθέου, Τιμίου Προδρόμου και Προμήτορος Άννης. Η επισκεψιμότητα είναι αρκετά υψηλή, δεδομένου ότι είναι το μόνο Ησυχαστήριο στην περιοχή.

  • Info: Το Ιερό Ησυχαστήριο απέχει 50χλμ. Από την πόλη των Σερρών και 24 χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Σιδηροκάστρου. Το μέρος είναι εύκολα προσεγγίσιμο με το αυτοκίνητο. Υπάρχει επίσης δυνατότητα μετακίνησης μέσω ΚΤΕΛ, με μετάβαση από το Σιδηρόκαστρο.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23230 71189 – 71036

Ιερά Μονή Αναλήψεως Πρώτης Σερρών

Μοναστήρια Σερρών: Ιερά Μονή Αναλήψεως Πρώτης Σερρών

Μόλις 7 χλμ από την Πρώτη Σερρών, και σε ύψος 930 μ. στο Παγγαίο, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αναλήψεως. Στο παρελθόν υπήρξε μετόχι της Ι.Μονής Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Το καθολικό της Μονής, είναι μία σπάνια σταυροειδής ροτόντα, ενώ στη Μονή φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Αρσενίου του Καπαδόκου. Οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, την πυρογραφία το χρυσοκέντημα και την κηροπλαστική.

  • Info: Η πρώτη Σερρών, απέχει 50χλμ από τις Σέρρες. Ο ιδανικός τρόπος μετακίνησης είναι το Ι.Χ. ώστε να είναι εύκολη η μετάβαση στην Μονή.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23240 61249
  • Διατίθεται ξενώνας για οργανωμένα γκρουπ.

Ιερά Μονή Παναγίας Βυσσιανής

Μοναστήρια Σερρών: Ιερά Μονή Παναγίας Βυσσιανής Σερρών

Το 1972, ιδρύθηκε η Ιερά Μονή Παναγίας Βυσσιανής, έπειτα από πρωτοβουλία Σερραίων πιστών. Μόλις 10χλμ. από την πόλη των Σερρών και 2χλμ. από τον οικισμό Μετόχι, θα βρει κανείς την Μονή. Καθημερινά δέχεται πολλούς επισκέπτες καθώς εκεί βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Βυσσιανής, που φημολογείται ότι βρήκε ένας βοσκός αφού η Παναγία εμφανίστηκε στον ύπνο του. Ακόμα, το επί σειράς ετών, αποξηραμένο αγίασμα, σαν από θαύμα, την παραμονή της γιορτής της (14 Αυγούστου), άρχισε να αναβλύζει ασταμάτητα.

  • Info: Η μετάβαση στην Ιερά Μονή, καθίσταται δυνατή, μόνο με Ι.Χ.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23210 62502
  • Ωράριο Επισκεπτηρίου: Καθημερινά 7:30 – 13:00 και 17:00 – 20:00

Εκκλησία Αγίων Θεοδώρων

Μοναστήρια Σερρών: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών

Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων κοσμεί το κέντρο της πόλης, από το 1124. Ο ρυθμός του είναι μεγάλη ορθογώνιος Βασιλική και πιστεύεται πως χτίστηκε στα ερείπια κάποιου παλαιοχριστιανικού ναού. Η μακραίωνη ιστορία του, είχε ως αποτέλεσμα ο ναός να χρήζει συντήρησης και γι’ αυτό το λόγο έως το 1993 έχει περάσει από πολλές διαδικασίες αναστήλωσης. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε η διάβρωση κάποιων σημείων του ναού από την αρχική του μορφή. Από τότε, έως και σήμερα, η Παλαιά Μητρόπολη, όπως ονομάζεται, δόθηκε ως προσκυνηματικός ναός για τις ανάγκες των πιστών.

  • Info: Ο ναός βρίσκεται στην οδό Ίωνος Δραγούμη 31
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23210 21465

Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Μοναστήρια Σερρών: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Σερρών

Στην Ακρόπολη Σερρών, βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. Πιθανολογείται πως χτίστηκε τον 14ο αιώνα, ενώ αρχιτεκτονικά ανήκει στις κατηγορίες των τρίκογχων μονόκλιτων με τρούλο. Από ανασκαφές του 1926, προέκυψαν ευρήματα που χρονολογούνται από τους Παλαιολόγους. Ακόμα, βρέθηκαν λείψανα τοιχογραφιών εντός του Ναού και σώθηκαν λείψανα που αναπαριστούν την Αγία Μετάληψη. Από το 1937 ξεκίνησε η αναστήλωση του Ναού. Δυστυχώς, κάποιες προσθήκες, αλλοίωσαν κατά πολύ την αρχική εικόνα του Ναού.

  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23210 24186

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και το:

Τα Αρχαιολογικά Μνημεία Των Σερρών

Εξερεύνησε Tις Σέρρες: Κοιλάδα Το Καλοκαίρι Λαϊλιά Τον Χειμώνα!

Εξερεύνησε Τις Σέρρες: Κεντρικό Πάρκο, Αη-Γιάννης, Αυτοκινητοδρόμιο