Γνώρισε τα Αρχαιολογικά Μνημεία των Σερρών και ταξίδεψε στο χρόνο μέσα από μοναδικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα.

Η πόλη που βρίθει από ιστορία και πολιτισμό σε περιμένει να εξερευνήσεις βήμα προς βήμα τις πολιτιστικές της κληρονομιές από κάθε ιστορική περίοδο! Σου προτείνουμε παρακάτω τα πιο ξεχωριστά μνημεία που πρέπει να επισκεφτείς.

Πύργος του Ορέστη Κουλά: Το επιβλητικό στολίδι των Σερρών

Αρχαιολογικά Μνημεία Σερρών:Πύργος Του Ορέστη Κουλά

Αν δε δεις μια πόλη από ψηλά δεν μπορείς να την νιώσεις. Αυτό ακριβώς θα σου προσφέρει μία επίσκεψη στον Πύργο του Ορέστη Κουλά.Ο επιβλητικός πύργος ύψους 18 μέτρων, χρονολογείται από τον Ζ’ και ΣΤ’ αιώνα π.Χ. . Προσπάθησε να λύσεις το μυστήριο με την επιγραφή στο δεξιό του άκρο! Οι περισσότεροι, βέβαια, υποστηρίζουν την άποψη πως γράφει: ‘’Πύργος Ανδρόνικου Βασιλέως ον έκτισεν Ορέστης’’.  Τέλος, άδραξε την εικόνα της πόλης μας από ψηλά και κράτα τη φρεσκάδα και την γοητεία που αποπνέει.

Info: Ο πύργος απέχει μόλις 2 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Πύργος Σιδηροκάστρου ή Φρούριο Ισσάρι: Το σιδερένιο κάστρο

Αρχαιολογικά Μνημεία Σερρών: Φρούριο Ισσάρι

Σε ύψωμα 155 μέτρων το Βυζαντινό Κάστρο Ισσάρι , στολίζει την κωμόπολη και προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική θέα. Χρονολογείται από το 527 π.Χ. αν και η ολοκλήρωσή του ως έργο, φαίνεται να έγινε το 1328-1341. Είναι εύκολη η μετάβαση από το κέντρο του Σιδηροκάστρου. Αρκεί ένας μικρός περίπατος. Σημαντικό είναι να ξέρεις, πως το όνομα Ισσάρι, προκύπτει από το Τούρκικο ‘’Δεμίρ Χισσάρ’’, δηλαδή σιδερένιο κάστρο. Από εκεί προκύπτει και το όνομα ‘’Σιδηρόκαστρο’’.

Info:  Το Σιδηρόκαστρο απέχει μόλις 25 χλμ. από τις Σέρρες, ενώ είναι εύκολη και συχνή η μετάβαση εκεί, τόσο οδικώς, όσο και με τρένο ή Κ.Τ.Ε.Λ.

Πύργος Μαρμαρίου: Από τα βάθη του χθες μπροστά μας!

Αρχαιολογικά Μνημεία Των Σερρών: Πύργος Μαρμαρίου

Για όποιον έχει την ανάγκη να εντρυφήσει στην αρχαιοελληνική εποχή, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τον Πύργο του Μαρμαρίου. Λίγο μετά τη γέφυρα της Αμφίπολης, από το 1367 και έπειτα, τον δρόμο κοσμεί ένας Πύργος, ο οποίος τελούσε υπό την ιδιοκτησία Κωνσταντινουπολιτών. Το στοιχείο που κάνει τον Πύργο του Μαρμαρίου σημαντικό, είναι τα δομικά του υλικά. Έχει κτιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από αρχαίο υλικό. Προσφέρει καταπληκτική θέα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αξιοσημείωτη ομοιότητα με το σχεδόν σύγχρονο πύργο των Μαριανών (1374).

Αμφίπολη: Η αρχαία πόλη με το λιοντάρι

Αρχαιολογικά Μνημεία Των Σερρών: Αμφίπολη

Χτισμένη από Αθηναίους το 438/7 π.Χ. , ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης υποδέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Η Αμφίπολη παρέμεινε για αιώνες ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μακεδονίας.  Την ακμή της πόλης, αντικατοπτρίζουν τα μνημειακά κτήρια με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις τοιχογραφίες. Ακόμα, σημαντικό στοιχείο για την αρχαία πόλη είναι η υψηλή θέση που κατείχαν τα ιερά αφιερωμένα σε τοπικές θεότητες. Υπάρχει ιερό ακόμα και για τον ποταμό Στριμόνα, αφού ο ίδιος συνιστούσε πηγή πλούτου και οικονομίας! Από τα ιστορικά αξιοθέατα του αρχαιολογικού πάρκου της Αμφίπολης, ξεχωρίζει το λιοντάρι της.

  • Info: Η Αμφίπολη απέχει 60 χλμ από την πόλη των Σερρών και 90 χλμ από την Θεσσαλονίκη. Ο ιδανικότερος τρόπος μετάβασης εκεί, είναι οδικώς. Παρ΄όλα αυτά υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης με το Κτελ.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-Τηλέφωνα:23210 21084
  • Εmail: khepka@culture.gr
  • Ωράριο λειτουργίας: Μόνο τους θερινούς μήνες καθημερινά 8:30-15:00

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τα:

Φυσικές Τοποθεσίες: Κερκίνη, Στρυμόνας, Ενυδρείο Βυρώνειας

Φυσικές Τοποθεσίες 2: Μενοίκιο Όρος, Ποταμός – Φαράγγι Αγγίτη

Λίμνη Κερκίνη: Το Διαμάντι Του Νομού Σερρών