Ερχόμενος στις Σέρρες, θα έχεις της ευκαιρία να γευτείς την ιδιαίτερη γαστρονομία της.

Απλά, τοπικά υλικά δοσμένα μέσα από εξαιρετικές γεύσεις, σερβίρονται καθημερινά στα εστιατόρια του νομού. Οι εκρηκτικές γεύσεις μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Παρακάτω, σου προτείνουμε τις χαρακτηριστικότερες Σερραϊκές γεύσεις.

Βουβάλι

Γαστρονομία : Βουβάλι με μπαχάρια στη γάστρα

Εκεί που η γεύση συναντά τα τοπικά προϊόντα, προκύπτουν οι πιο μαγικοί συνδυασμοί. Το βουβάλι, είναι ένα χαρακτηριστικό έδεσμα, που οφείλεις να δοκιμάσεις ερχόμενος στην πόλη.

Μαγειρεμένο με δεκάδες τρόπους, θα βρεθείς στη θέση να επιλέξεις ανάμεσα από μία πλούσια λίστα γαστρονομικών προτάσεων. Τόσο μαγειρεμένο σε γάστρα με βαριά μπαχαρικά και κρασί, όσο και δοσμένο με εντονότερο αίσθημα γαστρονομίας. Πέραν όμως, από το κυρίως πιάτο, θα συναντήσεις προϊόντα από βουβάλι και ως γλυκά εδέσματα, καθώς χρησιμοποιούν το γάλα του ως πρώτη ύλη για ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας.

Τραχανάς

Γαστρονομία: Παραδοσιακός Τραχανάς

Αν μη τι άλλο, ο τραχανάς αποτελεί βασικό προϊόν σε όλες τις σύγχρονες κουζίνες υψηλών προδιαγραφών. Στην πόλη μας, θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς αυτό το γευστικό ζυμαρικό, από τα χέρια των ίδιων των παραγωγών.

Οι κυρίες της επαρχίας ζυμώνουν, φτιάχνουν τον τραχανά τους και πολλές φορές προμηθεύουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο χειροποίητος τραχανάς, ο οποίος γίνεται από πρώτες ύλες που προέρχονται από τις φάρμες των ανθρώπων, αξίζει να δοκιμαστεί και μάλιστα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Κουνέλι

Γαστρονομία: Κουνέλι στο φούρνο

Τα εδέσματα από κουνέλι, έχουν την ταυτότητα των Σερρών, επειδή εδώ θα βρει κανείς φάρμες (κονικλοτροφεία), που προμηθεύουν όλη την χώρα με κουνέλι υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.

Ένα υλικό, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από πολλές συνταγές, θα αφήσει στον ουρανίσκο σου μία μοναδική γεύση. Ξεχωρίζουν, φυσικά τα εδέσματα από κουνελίσιο κιμά, που δεν πρέπει να παραλήψεις να δοκιμάσεις.

Άγριο κυνήγι

Γαστρονομία: Άγριο γουρούνι στη γάστρα με κρασί και μπαχαρικά

Στο νομό όπου το κυνήγι είναι πολύ διαδεδομένο, και το κλίμα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι κρύο, δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις πιάτα από άγριο.

Τα άγρια κρέατα μαγειρεύονται κυρίως σε γάστρες και πήλινα σκευή, με μπαχαρικά που αφήνουν στον ουρανίσκο εντονότατη γεύση. Ακόμα, συνδυάζονται με μέλι ή κρασί. Το αγριογούρουνο, είναι το άγριο κρέας που θα βρεις ευκολότερα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα βρεις και εδέσματα από ζαρκάδι.

Πισία

Γαστρονομία: Παραδοσιακά ποντιακά πισία

Ερχόμενος στο νομό των Σερρών, θα αντιληφθείς άμεσα την εντονότατη παρουσία της παράδοσης και τον βαθμό όπου επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ένα έδεσμα- ορόσημο για την ποντιακή κουλτούρα, που σίγουρα οφείλεις να δοκιμάσεις είναι τα πισία.

Παραδοσιακά χειροποίητα πιτάκια, φτιαγμένα με αγνά υλικά και περασμένα από το τηγάνι, αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα ενδιάμεσο γεύμα. Παρά το γεγονός ότι η γνήσια μορφή τους δεν περιέχει γέμιση, η κυρίες του πόντου, φροντίζουν να επενδύουν τη γεύση με λογής λογής υλικά, όπως ανθότυρο, σπανάκι, πατάτα ή μέλι με ξυρούς καρπούς.

Παραδοσιακά λουκάνικα Ηράκλειας (Τζουμαγιάς)

Γαστρονομία: Λουκάνικα Τζουμαγιάς

Μία πολύ ιδιαίτερη πρόταση, με πολύ εκλεπτυσμένη γεύση, θα βρεις όσον αφορά τα λουκάνικα Τζουμαγιάς. Το μεράκι της διεύθυνσης και τα μικρά μυστικά στη συνταγή, τα οδήγησαν στο να γίνουν γνωστά σε όλη τη χώρα.

Με γεύση ελαφριά, όμως, πεντανόστιμη, τα λουκάνικα είναι η ιδανική επιλογή για ένα barbeque με φίλους. Φυσικά μπορείς να τα βρεις σχεδόν σε όλα τα ψητοπωλεία του νομού καθώς γίνονται ανάρπαστα.

Πατάτες Βροντούς

Γαστρονομία: Πατάτες Βροντούς

Η πατάτα, είναι αναμφισβήτητα το λαχανικό που χρησιμοποιεί κάθε νοικοκυριό στην καθημερινότητά του. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν πατάτες προσεγμένης παραγωγής, για κάθε χρήση, δεν έχουν παρά να προμηθευτούν από το οπωροπωλείο της γειτονιάς τις πατάτες Βροντούς.

Από τη στιγμή που οι πρώτες ύλες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και η ποιότητα πλέον δυσεύρετη, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να στηρίξεις και να δοκιμάσεις ένα ανερχόμενο τοπικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τα:

Τα Καλύτερα Γλυκά Στις Σέρρες Και Πού Θα Τα Βρεις

Τα Καλύτερα Φοιτητικά Στέκια Των Σερρών

Λίμνη Κερκίνης: Ιδέες Για Μία Ξεχωριστή Βόλτα