Μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς τον δασικό πνεύμονα των Σερρών που δεν είναι άλλος από το δάσος του Λαϊλιά.Λαϊλιάς

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Βουνό Λαϊλιά Σερρών

Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Βροντούς. Εκτείνεται σε 33.000 στρέμματα, και είναι ντυμένος με δασική Πεύκη και οξιά. Το υψόμετρο του από την επιφάνεια της θάλασσας ξεκινάει από τα 700μ και καταλήγει να αγγίζει τα 1849μ στην κορυφή που ονομάζεται ‘’Αλί Μπαμπάς’’.

Το όνομα του βουνού, προκύπτει από την παραφθορά του Τούρκικου Yialias=Γιαϊλιάς. Στη μετάφρασή του σημαίνει παραθεριστικός οικισμός. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν πως το όνομα Λαϊλιάς προκύπτει και πάλι από παραφθορά του Προφήτη Ηλία, σύμφωνα με το πώς το πρόφεραν οι Τούρκοι. Το βουνό συγκαταλέγεται στα μέρη που προστατεύονται από το δίκτυο ΦΥΣΗ 2000.

Τι μπορώ να κάνω εκεί;

Χιονισμένο Βουνό Λαϊλιά

Αρχικά μπορείς όλο τον χρόνο και ιδίως τους θερινούς μήνες, να επισκεφτείς τον Λαϊλιά με σκοπό να κάνεις έναν περίπατο στα πολύ όμορφα φυσικά του δρομάκια. Ο καθαρός αέρας σίγουρα θα σε αναζωογονήσει.

Το βασικότερο όλων όμως, είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά. Δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, είτε λάτρες του σκι είτε όχι.

Χιονισμένο Βουνό Λαϊλιά

Ο δρόμος που συνδέει με την πόλη είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται καθημερινά σε περιόδους χιονοπτώσεων, οπότε η μετάβαση εκεί δεν θεωρείται δύσκολη. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει μία βασική πίστα με μήκος 1000 μέτρα και πλάτος 60 μ., ενώ διατίθεται και αναβατήρας έως την κορυφή.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι στην αφετηρία υπάρχει διαθεσιμότητα στολών και εξοπλισμού σκι προς ενοικίαση. Ακόμα, για τους αρχάριους, υπάρχουν ιδιωτικές σχολές με δασκάλους που σου παρέχουν μαθήματα και κανόνες για σκι.

Βουνό Λαϊλιά

Το σημαντικό στοιχείο, είναι πως η πίστα είναι εξοπλισμένη με μεγάλους προβολείς που ενδείκνυνται για βραδινό σκι. Η θέα που θα έχεις από το χιονισμένο βουνό θα είναι φαντασμαγορική.

Εάν φοβάσαι να δοκιμάσεις την εμπειρία μπορείς να χαλαρώσεις στο καφέ τύπου σαλέ και να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα ή κάποιο πιάτο.

Σε γενικές γραμμές διοργανώνονται συχνά αγώνες σκι και διάφορα φεστιβάλ.

  • Info: Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόνο 27χλμ από την πόλη των Σερρών. Ο μόνος τρόπος να φτάσεις εκεί είναι η χρήση αυτοκινήτου από την πόλη.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23210 58784
  • Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή- Σάββατο-Κυριακή και όλες τις αργίες.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και το:

Παραλία Σερρών: Κυανή Ακτή

Ιαματικά Λουτρά Αγκίστρου

Σπήλαιο Αλιστράτης: Ένα Μέρος Που Πρέπει Να Επισκεφτείς