Το Ρούπελ, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οχυρά κατά της Γερμανικής επίθεσης. Με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Σερρών. Οχυρό Ρούπελ

Η ιστορία που κρύβεται σε κάθε γωνιά του Οχυρού, αναμφισβήτητα, προκαλούν τον επισκέπτη να το εξερευνήσει και να μάθει τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Οχυρό Ρούπελ, Εξωτερικό

Περιγραφή Οχυρού

Το Ρούπελ, ως οχυρό είχε τη σημαντικότερη συμβολή στον Ελληνογερμανικό πόλεμο. Παραδόθηκε στις 10 Απριλίου 1941, όμως μέχρι τότε στάθηκε ως πρότυπο ελληνικής πυγμής. Σήμερα, θεωρείται το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη.

Οχυρό Ρούπελ, Εσωτερικός χώρος

Η στενωπός του Ρούπελ, έχει μήκος 11χλμ. και πλάτος από 500 εώς 2000 μ. .Οι υπόγειοι χώροι του βρίσκονται 17 μ. κάτω από τη γή και εκτείνονται σε 6100 μ. ,διαθέτοντας πολλές στοές και κρυφές εξόδους. Θεωρείται το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά που απαρτίζουν τη «Γραμμή Μεταξά».

Οχυρό Ρούπελ,Εξωτερικός Χώρος

Το όνομα του οχυρού είναι συνδεδεμένο με το βυζαντινό όνομα ”Ρονπέλιον” , που είχε αποδοθεί στο χωριό Κλειδί που βρισκόταν στη Στενωπό του Ρούπελ. Το σημαντικό στοιχείο, είναι πως παρά το γεγονός ότι το οχυρό δημιουργήθηκε με ταχυτάτους ρυθμούς, κατάφερε να μείνει κρυφό από τους Βούλγαρους και οι Γερμανοί εντυπωσιάστηκαν από την τόσο οργανωμένη δομή του.

Πλέον, το Οχυρό Ρούπελ παραμένει ανοικτό μόνο ως ιστορικός-εκθεσιακός χώρος. Φτάνοντας στον προορισμό σας, θα βρείτε το Μουσείο του Ρούπελ, όπου εκεί εκτίθενται ευρήματα της εποχής που σχετίζονται με το Ρούπελ.

Οχυρό Ρούπελ, Αίθουσα Μμνημείων

Η σημαντική αίθουσα ονομάζεται «Ήχος και φως» και παρέχει τη δυνατότητα για οπτικοακουστική αναπαράσταση της μάχης. Ακόμα, σας παρέχετε η δυνατότητα να ξεναγηθείτε στις υπόγειες στοές και να δείτε από κοντά τα πολυβόλα και τους χώρους που χρησιμοποιούσαν τότε οι στρατιώτες.

Έπειτα, μπορείτε να καθίσετε στο περίπτερο επισκεπτών και να σας εξυπηρετήσουν οι στρατιώτες που εποπτεύουν τον χώρο. Τέλος, στον προαύλιο χώρο, προχωρώντας για το ηρώο, δεξιά και αριστερά θα βρείτε τοποθετημένα πολυβόλα μαχών.

  • Info: Το Οχυρό του Ρούπελ, βρίσκεται στο δρόμο Σιδηροκάστρου – Προμαχώνα, στα δεξιά λίγο πριν το τελωνείο. Απέχει 7χλμ από την γέφυρα του Στρυμόνα στο Ν.Πετρίτσι. και 44χλμ από τις Σέρρες.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα: 23210 95102
  • Ωράριο Λειτουργίας:
    1.Χειμερινή Περίοδος: Εργάσιμες 9:00 – 13:00 Αργίες 9:00-13:00 και 17:00 – 19:00
    2.Θερινή Περίοδος: Εργάσιμες 9:00 – 13:00 Αργίες 9:00- 13:00 και 17:00 – 20:00

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και το:

Σπήλαιο Αλιστράτης

Πύργος Του Ορέστη Κουλά

Τα Αρχαιολογικά Μνημεία Των Σερρών