Το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων και της σταδιακής επαναλειτουργίας δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,στη χθεσινή Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά.Πανεπιστήμια

Συγκεκριμένα για την Ανώτατη Εκπαίδευση:Πανεπιστήμια

Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.

Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
-όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει οι εκπαιδευτικές μονάδες
-για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές.

Η παρουσίαση της Υπουργού σε μορφή pdf

Oι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια

Στα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο του 2019-20 στα πανεπιστήμια και στο διάστημα 10-15 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εξεταστική, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης.

Αν και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε διδάσκοντα καθηγητή, το υπουργείο προχώρησε χθες στην κατάθεση προτάσεων προς τους πρυτάνεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, μέσω του κ. Διγαλάκη, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
Επιπλέον, αν και το κάθε ΑΕΙ έχει τον δικό του προγραμματισμό, ο κ. Διγαλάκης εκτίμησε ότι το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου και οι εξεταστικές θα αρχίσουν 10-15 Ιουνίου.

Η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις αλλαγές που φέρνει για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν στην ανάδειξη πρυτανικών αρχών, τη διαδικασία των μετεγγραφών και τα ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών.
Η Σύνοδος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και θερινών σχολείων από τα πανεπιστήμια. «Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και την εξωστρέφεια τους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου.

Επίσης, για τους πρυτάνεις κινείται «σε θετική κατεύθυνση» η εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, καθώς, όπως τονίζουν «αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών εν γένει».

Ενίσχυση των Σχολών Επιστημών Υγείας

Τέλος, η Σύνοδος επεσήμανε την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, δεδομένων των «συνθηκών της πρωτόγνωρης κρίσης», όπως έχει ήδη δρομολογηθεί για το ΕΣΥ.

Με πληροφορίες από minedu.gov.gr ,AΠΕ-ΜΠΕ