Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς ως φοιτητής. Ταξίδεψε κι εσύ σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και φοίτησε εκεί!

Τι ακριβώς είναι το Erasmus;

Πρόγραμμα Erasmus

Το erasmus είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα το οποίο από το 1978 έως και σήμερα παρέχει στου φοιτητές τη δυνατότητα προσωρινής φοίτησης σε πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε φοιτητής με την εγγραφή του στη σχολή αποκτά αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus. Το πρόγραμμα αυτό,δρούσε μαζί με μία σειρά άλλων ανεξάρτητων προγραμμάτων όπως το Σωκράτης και το Δια Βίου Μάθησης. Παρείχε στους φοιτητές τη δυνατότητα μετακίνησης σε πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2014 έως το 2020 ”τρέχει” το πρόγραμμα Erasmus+ ή Erasmus Plus. Αυτό συνδυάζει όλα τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και αποσκοπεί στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης της νεολαίας όπως επίσης και στον αθλητισμό.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που θέλεις να συμμετάσχεις

Πρόγραμμα Erasmus

Κάθε πανεπιστήμιο/ Α.Τ.Ε.Ι. συνεργάζεται με διαφορετική λίστα ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Ο κάθε φοιτητής μπορεί να αναζητήσει λεπτομέρειες για τη δική του σχολή από το αντίστοιχο γραφείο erasmus στην μέριμνα. Από τη στιγμή που συμπληρωθεί το 2ο έτος φοίτησης, ο σπουδαστής έχει δικαίωμα να αιτηθεί επιλέγοντας το πανεπιστήμιο της προτίμησής του. Οι προϋποθέσεις για το δικαίωμα συμμετοχής είναι οι εξής:

  • Να έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μονάδων λήψης πτυχίου
  • Να μην έχει ξανά πάρει μέρος στο erasmus ο αιτών
  • Να έχει επαρκή γνώση ξένης γλώσσας (B1-Lower)
  • Να έχει εξεταστεί επαρκώς στα 2/3 του συνολικού αριθμού μαθημάτων

Όσον αφορά τη διαδικασία απόφασης της τελικής λίστας των συμμετεχόντων, αυτή κρίνεται από ορισμένους άξονες βαρύτητας:

  • Το επίπεδο γνώσεως της ξένης γλώσσας
  • Το Μέσο Όρο των βαθμολογιών
  • Το συνολικό ποσοστό των περασμένων μαθημάτων
  • Το επίπεδο  γνώσης δεύτερης ευρωπαϊκής γλώσσας
  • Η συνέντευξη με τα μέλη ΔΕΠ της Επιτροπής για το Erasmus

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που επιλεγείς

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα

Όσοι φοιτητές εγκρίνονται για συμμετοχή στο Erasmus, αποκτούν αμέσως υποτροφία από το ίδρυμα στο οποίο ανήκουν. Η υποτροφία αυτή καλύπτει τα έξοδα κινητικότητας και το ενοίκιο σε εστία. Το συνολικό μηνιαίο ποσό που θα λαμβάνει ο φοιτητής ανέρχεται στα 300 – 500 ευρώ ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

Φτάνοντας εκεί, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί μαθήματα στα αγγλικά αλλά και στην εκάστοτε τοπική γλώσσα. Στο τέλος του εξαμήνου, θα εξεταστεί και τα μαθήματα που παρακολούθησε θα αντιστοιχιστούν με αυτά που υπάρχουν στον οδηγό σπουδών της σχολής τους.

Η συνολική διάρκεια του erasmus ανέρχεται σε 3-12 μήνες.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τα:

Φοιτητική Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη

Ακαδημαϊκή Ταυτότητα – Πάσο

Φοιτητικά Συγγράμματα: Πλατφόρμα Εύδοξος

Με Πληροφορίες Από: Ευρωπαϊκή Κομισιόν