Ο Πολίτικος Μηχανικός ΤΕ και Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων, Μιχάλης Μανδέλας, σε μία πραγματικά ρεαλιστική συνέντευξη στο foititisonline.gr.


Εισαγωγικές Πληροφορίες

Ο σημερινός μας συνεντευξιαζόμενος ονομάζεται Μιχάλης Μανδέλας. Ο ίδιος, είναι 36 ετών και κατάγεται από την πόλη των Σερρών. Είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Σερρών και συγκεκριμένα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, ενώ ο ίδιος, έχει χαράξει την επαγγελματική του πορεία ως Πολίτικος Μηχανικός ΤΕ και Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων. Κάτι ακόμη, που σίγουρα αξίζει να γνωρίζεις για το Μιχάλη, είναι πως πέρα από αθλητής μπάσκετ είναι και διαιτητής καλαθοσφαίρισης. Τέλος, αγαπημένη του φράση και φιλοσοφία ζωής είναι πως,»Όλα γίνονται!».

Ο Μιχάλης, λοιπόν, παραχώρησε μία εξαιρετική συνέντευξη στο foititisonline.gr, που σίγουρα κάθε φοιτητής αξίζει να διαβάσει.

-Μιχάλη, η σχολή από την οποία αποφοίτησες, ήταν η πρώτη σου επιλογή;

«Όχι, η αλήθεια είναι πως, ήταν η δεύτερη επιλογή μου, μιας και η πρώτη, ήταν κάποιο μαθηματικό τμήμα. Δυστυχώς, όμως, δεν κατάφερα να πιάσω τα απαιτούμενα μόρια (βέβεαια, τελικά καλύτερα!)».

-Θεωρείς ικανοποιητικό το επίπεδο σπουδών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας;

«Ναι, θεωρώ, ότι το ΤΕΙ Σερρών προσφέρει μια υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή μόρφωση. Τουλάχιστον στο τμήμα, από το οποίο αποφοίτητα εγώ, μπορώ με σιγουριά να πω πως, γίνεται πολύ καλή δουλειά».

-Αν για μία χρονιά, γινόσουν Πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, τι αλλαγές ή προτάσεις θα έκανες;

«Δεν γνωρίζω, επακριβώς, τι είναι αυτό, που δεν λειτουργεί σωστά, τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΙ Σερρών, καθώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, που αποφοίτησα. Από τα λίγα, όμως, που έχω ακούσει σε συζητήσεις μεταξύ τελειοφοίτων, που κάνουν την πρακτική τους στο γραφείο μου, υπάρχουν πράγματι ορισμένα πράγματα, τα οποία μπορούν να βελτιωθούν. Αυτά, έχουν να κάνουν με την πρακτική άσκηση των φοιτητών και κυρίως, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ».

-Πιστεύεις ότι δίνονται διαφορετικές ευκαιρίες στους αποφοίτους των ΤΕΙ, σε αντίθεση με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων;

«Όχι. Οι ευκαιρίες δίνονται σε όλους, αρκεί να είσαι έτοιμος να δεχτείς τις προκλήσεις, να θέλεις να μάθεις, να μην φοβάσαι τη δουλειά, να μην φοβάσαι την κούραση και να μην εγκαταλείπεις τους στόχους σου».

Συνέντευξη Πολιτικού Μηχανικού ΤΕ, Μιχάλη Μανδέλα-Φωτογραφικό υλικό από αρχείο www.foititisonline.gr

-Αυτή τη στιγμή, είσαι ιδιοκτήτης, ενός από τα μεγαλύτερα μεσιτικά – τεχνικά γραφεία των Σερρών. Πώς ήταν το ξεκίνημα για σένα;

«Το γραφείο, το άνοιξα το 2010, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Είχα ήδη εργαστεί, ως υπάλληλος, σε δύο μεγάλες εταιρείες της πόλης μας, για τρία περίπου χρόνια. Στις επιχειρήσεις, στις οποίες εργαζόμουν ως υπάλληλος, δεν κοιτούσα το ρολόι, για να δω τι ώρα θα φύγω, αλλά το πώς θα ολοκληρώσω την εργασία, που μου είχε ανατεθεί. Δούλεψα πολύ και έμαθα πολλά, μέχρι το σημείο εκείνο, κατά το οποίο ένιωθα έτοιμος, να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Η αρχική μου ιδέα, ήταν να δραστηριοποιηθώ στον τεχνικό τομέα των κατασκευών, δηλαδή σε ανακαινίσεις κτιρίων και άλλων τεχνικών έργων. Ωστόσο, όπως διαπίστωσα, δεν υπήρχε κάποιο τεχνικό και μεσιτικό γραφείο στην πόλη, το οποίο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, στο χώρο των real estate κατασκευών. Έτσι, και άνοιξα το ένα και μοναδικό μεσιτικό-τεχνικό γραφείο, στην πόλη».

-Γιατί κάποιοι νέοι έχουν εργασία ενώ άλλοι όχι; Πιστεύεις ότι είναι θέμα τύχης;

«Όχι, δεν πιστεύω στην τύχη. Την τύχη μας, την φτιάχνουμε μόνοι μας. Για να πετύχεις, ξεκινώντας από το μηδέν, όπως ξεκίνησε και η δική μου διαδρομή, χρειάζεται να έχεις πολύ όρεξη για δουλειά, θάρρος, υπομονή, επιμονή, πίστη στον εαυτό σου και κυρίως, πίστη και προσήλωση στους στόχους σου».


Το foititisonline.gr ευχαριστεί θερμά, τον Μιχάλη Μανδέλα, για την παραπάνω συνέντευξη και το σπουδαίο μήνυμα, που δίνει σε όλους τους νέους φοιτητές ότι δηλαδή, δεν πρέπει να σταματάς ποτέ, να προσπαθείς για την επίτευξη των στόχων σου. Εξάλλου, το παραπάνω, είναι κάτι, που ο Μιχάλης, το γνωρίζει καλά.