Γνωρίζοντας τον Κωνσταντίνο Γκανιόπουλο | Μαέστρο Φιλαρμονικής Μπάντας Μαυροθάλασσας 

Μαέστρος Κωνσταντίνος Γκανιόπουλος

Ο Κωσταντίνος Γκανιόπουλος είναι μόλις 24 και έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του Μαέστρου Φιλαρμονικής Μπάντας. Με γνώσεις μουσικών οργάνων, μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και αποφοίτηση από το Ωδείο Σερρών, ο Κωσταντίνος κατάφερε μέσα σε λίγο διάστημα, να τον γίνει αγαπητός από τους μαθητές του αλλά και να προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις για τη Φιλαρμονική Μπάντα της Μαυροθάλλασας.

 

 

Ο ίδιος παραχώρησε την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη στο foititisonline.gr. Ειδικότερα:

-Κωνσταντίνε, παρόλο που είσαι ένα νέο παιδί, κλήθηκες να αναλάβεις το ρόλο του μαέστρου της Φιλαρμονικής Μπάντας Μαυροθαλλάσας. Πόσο δύσκολο είναι και ποια είναι η επαφή σου με τα παιδιά;

Φιλαρμονική Μπάντα Μαυροθάλασσας

«Ως Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής μπάντας Μαυροθάλασσας οφείλω να ομολογήσω πως, όταν έχεις να κάνεις με παιδιά και εφήβους, η ευθύνη είναι μεγάλη. Το να δημιουργηθεί και να οργανωθεί από το μηδέν ένα πολυμελές μουσικό σύνολο 50 ατόμων νομίζω πως, με λίγη καλή θέληση και μεράκι είναι το εύκολο μέρος της υπόθεσης. Το δύσκολο είναι να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον όλων αυτών των μελών, που απαρτίζουν αυτό το παραγωγικό ΄»μελίσσι», ώστε να παραμείνουν ενεργά μέλη αυτής, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εφ’ όσον είναι μία δημοτική ψυχαγωγική δραστηριότητα. Σ’ αυτή την προσπάθεια, έχουμε σύμμαχο τη Δημοτική αρχή, τις εκκλησίες της περιοχής μας, τους γονείς των παιδιών, που συμμετέχουν στη μπάντα και πολλούς απλούς δημότες και ετεροδημότες, που  στηρίζουν με δωρεές και χορηγίες τη Φιλαρμονική του Δήμου μας, για καλύτερες συνθήκες δημιουργικής απασχόλησης».

-Πες μια δυο λόγια για την Φιλαρμονική ορχήστρα της Μαυροθάλασσας, καθώς γνωρίζουμε πως έχει μεγάλη ιστορία.

«Ανέλαβα το 2015 σε ηλικία 22 ετών μετά από πρόταση του Δήμου Βισαλτίας την υπό διάλυση Φιλαρμονική μπάντα της Δημοτικής Ενότητας Τραγίλου με τον αριθμό των 8-9 μελών και μέσα σε 2 χρόνια, καταφέραμε να γεμίσει ξανά η αίθουσα της Φιλαρμονικής, αυτή τη φορά με 50 μέλη, αριθμός ρεκόρ για τα σημερινά δεδομένα αν συμπεριλάβουμε, ότι από το 1989, που ιδρύθηκε δέν ξεπέρασε τον αριθμό των 25 μελών. Μία Φιλαρμονική με μεγάλη ιστορία και πολλές μουσικές εμφανίσεις στον Νομό Σερρών αλλα και σε γειτονικούς νομούς υπό τη διεύθυνση του πρώτου Αρχιμουσικού της μπάντας Θεόδωρου Κωστούδα από την Πρώτη Σερρών, όπθ για 25 χρόνια ήταν μουσικοδιδάσκαλος στο χωριό μας».

-Ποια είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχεστε αντιμέτωποι;

Κωνσταντίνος Γκανιόπουλος | Μαέστρος Φιλαρμονικής Μπάντας Μαυροθάλασσας

«Τα περισσότερα προβλήματα τα έχουμε λύσει όσον αφορά στις στολές, τα πηλίκια για μιά αξιοπρεπή εμφάνιση και τον επαρκή αριθμό των μουσικών οργάνων. Ένα θέμα, που προέκυψε και μας έχει εφνιδιάσει κάπως τον τελευταίο καιρό είναι η φθορά των μουσικών οργάνων μας, η οποία ήταν αναπόφευκτη, διότι τα μουσικά μας όργανα είναι αγορασμένα από το 1989, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τους μουσικούς στο παικτικό μέρος. Η συντήρηση όλων αυτών των μουσικών οργάνων ειναι ένα πρόβλημα, που μας ταλαιπωρεί χωρίς καμιά ελπίδα αισιοδοξίας για την επίλυσή τους μιας και το κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η εκδρομή των μουσικών.

Φιλαρμονική Μπάντα Μαυροθάλασσας

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε ο Δήμος (και ο κάθε δήμος) που έχει Φιλαρμονική, να διοργανώνει κάποιου είδους απόδραση για τα παιδιά, που απαρτίζουν τα μουσικά σύνολα. Μία δωρεάν εκδρομή για τα μέλη πιστεύω, πως θα ήταν ένα πολύ μεγάλο κίνητρο συμμετοχής για όλους στη μπάντα του δήμου κάτι που έχω αναλάβει προσωπικά χωρίς να είναι στις αρμοδιότητες μουμ με τη βοήθεια των γονέων στο θέμα της διοργάνωσης και στο οικονομικό μέρος από τα έσοδα των χορών, που διοργανώνουμε με τα μέλη για αυτή την πολυπόθητη εκδρομή. Μακάρι στο μέλλον τα έξοδα αυτής της εκδρομής, να τα αναλάβει εξολοκλήρου ο Δήμος για όλα αυτά τα παιδιά, που είναι πάντα στη διάθεσή των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών αναγκών του εκάστοτε Δήμου».

-Ομολογουμένως είσαι ένας πολύ νέος δάσκαλος. Πώς είναι η επαφή μετά παιδιά, έχει αναπτυχθεί εμπιστοσύνη;

«Με τα παιδιά…πέρα από τον ρόλο ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΜΑΘΗΤΗ, έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού, άλλωστε οι ηλικίες μας είναι πολύ κοντά. Προσπαθώ να αντιμετωπίζω το κάθε παιδί ξεχωριστά αλλάζοντας «ρόλους» σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του. Είναι όλα τα μέλη ενεργά, τουλάχιστον το 90% συνεπείς στις εμφανίσεις και όπου απαιτηθεί, κάτι που δείχνει την ωριμότητα της ευθύνης αυτών των παιδιών στη θέση του μουσικούμ που έχουν κερδίσει με την αξία τους μετά από πολλές πρόβες και πολύ προσπάθεια στο κομμάτι της εκμάθησης.

Κωνσταντίνος Γκανιόπουλος | Μαέστρος Φιλαρμονικής Μπάντας Μαυροθάλασσας

Είμαστε φίλοι, μία παρέα όπου δεν λείπουν οι ελεύθερες συζητήσεις, οι απόψεις, οι συμβουλές και οι παρατηρήσεις. Θα έλεγα το δεύτερο σπίτι μας. Θέλω τα παιδιά να αισθάνονται άνετα στην πρόβα και στα μαθήματα θεωρίας, γιατί η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης από την καθημερινότητα και πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος είναι να » Είσαι ο εαυτός σου! «.

-Τι εύχεσαι για τη νέα χρόνια;

Κωνσταντίνος Γκανιόπουλος | Μαέστρος Φιλαρμονικής Μπάντας Μαυροθάλασσας

«Θα ήθελα να ευχηθώ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ σε όλον τον κόσμο, το 2018 να είναι ένα έτος με χαρές, χαμόγελα, τύχη και καλή μουσική σταδιοδρομία σε όλους, όσοι ασχολούνται με τη μουσική!».

Το foititisonline.gr και η Όλγα Σμάγαδου, ευχαριστούν θερμά τον Κωνσταντίνο Γκανιόπουλο, για την παραπάνω εξαιρετική συνέντευξη. Μουσική σημαίνει ελευθερία και αυτό θα εκδηλώνεται μέσα από κάθε νότα της φιλαρμονικής μπάντας Μαυροθάλασσας, όπως ακριβώς εδώ και τόσα χρόνια.