Ο Δημήτρης Πασχαλούδης, Πρώην Πρόεδρος ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, παραχώρησε την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη στο foititisonline.gr.

Ειδικότερα:

-Κύριε  Πασχαλούδη, έπειτα από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη του νέου  διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και με αφορμή την αλλαγή της προεδρίας, θα ήθελα να μου σχολιάσετε την εκλογική διαδικασία καθώς και το αποτέλεσμα.

«Η εκλογική διαδικασία, που προβλέπεται από το Ν. 4485/2017, είναι απλή: ψηφίζουν όλοι οι μόνιμοι καθηγητές και με ποσόστωση, όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι. Όσο για τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών είναι γνωστά και είναι η επιλογή του εκλογικού σώματος».

-Πόσα χρόνια ήσαστε στη θέση του Προέδρου του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονία και πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Ποια η εντύπωση, που σας άφησε;

«Στο σημείο αυτό, θα ήθελα εκ βαθέων, να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, που με τίμησε για πολλά χρόνια, εμπιστεύοντάς με, σε θέσης ευθύνης (δύο φορές Διευθυντή της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Αντί-Πρόεδρο και δύο φορές Πρόεδρο του Ιδρύματος). Όλα αυτά τα χρόνια, έζησα μια ονειρεμένη διαδρομή και εμπειρία και γλυκιά γεύση, στο δια ταύτα. Δεσμευτήκαμε (η διοίκηση στο σύνολό της, γιατί είναι μια συλλογική προσπάθεια και όχι ατομική ενέργεια) και αφοσιωθήκαμε σε ένα σύνολο πολιτικών και ηθικών αξιών, που υπαγόρευαν μια ορισμένη στάση ζωής και ενέπνεαν πολιτικές συμπεριφορές, που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου, δηλαδή στάση και δράση, που έχουν συνέπεια και διάρκεια. Αυτές οι ηθικές και πολιτικές αξίες τοποθετήθηκαν πάνω από κάθε είδους σκοπιμότητες ή ιδιοτελείς υπολογισμούς και μεταφράζονταν, σε ενεργή αντίθεση, σε κάθε μορφή κομφορμισμού. Αυτό είχε ως συνέπεια, την αποτελεσματικότητά μας σε θέματα Παιδείας και Εκπαίδευσης, σε συνάφεια με τα ενδιαφέροντα και τα οφέλη των φοιτητών μας, αλλά και της Κοινωνίας«.

Erasmus+
ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας | Φωτογραφικό υλικό από προσωπικό αρχείο foititisonline.gr

-Κάνοντας έναν απολογισμό στη θητεία σας, ποιες στιγμές θα ξεχωρίζατε;

«Δεν λειτουργήσαμε με αφορισμούς και συνθηματική νοοτροπία, αλλά δώσαμε όλοι μαζί τον αγώνα, για να κερδίσουμε μαζί αυτό, που μας ανήκει, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ (βλέπε άρθρο μου Φλεβάρης 2010 Serres Free: Κηρύξαμε ανένδοτο αγώνα για Πανεπιστήμιο Σερρών). Οι ρήξεις, που επιχειρήσαμε ήταν αληθινές και αποφασιστικές. Δεν μπορούσαν να έχουν έξοδο κινδύνου».

-Ποια ήταν τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκατε, σε αυτά τα χρόνια της πορεία σας;

«Αμφισβητήσαμε το κατεστημένο, ανοίξαμε νέους ορίζοντες, εμπνεύσαμε και πείσαμε. Δεν αρκεστήκαμε να κάνουμε τα σωστά πράγματα σωστά, αλλά για να πάμε μπροστά, κάναμε τα πράγματα διαφορετικά. Το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες), ως δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, στόχευε στην ολοκληρωμένη Παιδεία του νέου ανθρώπου, προσφέροντάς του υψηλής ποιότητας σπουδών, ανάπτυξη της αναλυτικής του σκέψης και αναγνώριση της ατομικής του δημιουργικότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ήμαστε αρωγοί στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, της όσμωσης με την Τοπική Κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας της, τη δημιουργία εξειδικευμένων αυτοδύναμων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τις διεθνής συνεργασίες, τις ερευνητικές δραστηριότητες, κτλ.«.

Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας | Φωτογραφικό υλικό από προσωπικό αρχείο foititisonline.gr

-Ομολογουμένως, αναλάβατε καθήκοντα σε μια δύσκολη στιγμή, πως ανταπεξήλθατε;

«Εγώ πιστεύω, ότι ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο. Παρ’ όλες τις περικοπές των προϋπολογισμών, λειτουργήσαμε σε υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και το campus του Ιδρύματός μας, κατά ομολογία των επισκεπτών, ήταν το πιο όμορφο όλης της χώρας. Στο σχέδιο «Αθηνά», όχι μόνο δεν μικρύναμε, αλλά μεγαλώσαμε: από ΤΕΙ Σερρών, γίναμε το Ίδρυμα της περιφέρειας, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την πόλη των Σερρών. Δημιουργήσαμε από τα πρώτα αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και σήμερα το ΤΕΙ μας, έχει δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα».

Δημήτρης Πασχαλούδης, απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας | Φωτογραφικό υλικό από προσωπικό αρχείο

-Ποια είναι τα τρία βασικά πράγματα, που χρειάζεται το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας;

«α) Ως Δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, γενναία (οι περικοπές που έγιναν στην Παιδεία και στο Ίδρυμά μας ήταν πάνω από 70%) κρατική χρηματοδότηση, γιατί η Παιδεία και η μόρφωση των νέων είναι το αύριο της Πατρίδας μας.

β) Μεγαλύτερη σύνδεση με τους παραγωγικούς φορείς του Τόπου και της αγοράς.

γ) Να παραμείνει η πόλη των Σερρών έδρα, οποιουδήποτε μελλοντικού Πανεπιστημίου προκύψει από τις συζητήσεις/διαβουλεύσεις, για την αναδιοργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης«.

πρακτική άσκηση Β' κύκλος
ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας | Φωτογραφικό υλικό από προσωπικό αρχείο foititisonline.gr

-Τι εύχεστε στη νέα Διοίκηση του ΤΕΙ;

«Καλή Επιτυχία στο έργο της, για το καλό της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σύνολό της και του Τόπου».

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

«Να συνεχίσω να προσφέρω, όσο και όπως μπορώ, ως ενεργός πολίτης. Ήμουν, είμαι και θα είμαι καθηγητής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) και επιθυμώ να ζήσω μαθησιακά το ταξίδι της ζωής μου, δηλαδή να μαθαίνω από τα λάθη μου, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μου, τις εμπειρίες τις δικές μου και των άλλων, μια προσπάθεια, που απαιτεί ως προϋπόθεση ισχυρή θέληση και πίστη».


Το foititisonline.gr και η Όλγα Σμάγαδου, ευχαριστούν θερμά το κο Δημήτρη Πασχαλούδη, για την παραπάνω αποκλειστική συνέντευξη, του οποίου η πορεία δεν θα σταματήσει ποτέ να εμπνέει και να σηματοδοτεί την εξέλιξη κάθε φοιτητή του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο.