Ευφυείς πόλεις που βρίσκονται αρκετά χρόνια μπροστά…

Το 2017, η ύπαρξη μιας «έξυπνης πόλης» δεν είναι απλώς το να έχει κανείς γρήγορο ίντερνετ. Αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν όλα τα είδη δεδομένων – σχετικά με την κυκλοφορία, τα επίπεδα ρύπανσης και τη χρήση ενέργειας – για να κάνουν τις πόλεις τους ασφαλέστερες, πιο υγιείς και πιο αποδοτικές.

Παρόλο που ακούγεται δελεαστική η ιδέα να καταστούν οι πόλεις μας πιο έξυπνες, υπάρχουν ορισμένοι που ανησυχούν ότι καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους πολίτες να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους.

H λίστα 2017 Smart Cities Index

Η EasyPark Group, μια startup που παρακολουθεί τα δεδομένα των πόλεων, δημοσίευσε τη λίστα 2017 Smart Cities Index, η οποία διερευνά ποιες πόλεις είναι οι πιο προετοιμασμένες για το μέλλον. Η εταιρεία ανέλυσε 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο και τις αξιολόγησε βάσει 18 κατηγοριών, όπως η δημόσια συγκοινωνία, η καθαρή ενέργεια, η διάθεση αποβλήτων, η εκπαίδευση, ο αριθμός των hotspot Wifi κ.α.

Δείτε παρακάτω ποιες πόλεις βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας:

1. Κοπεγχάγη, Δανία

Η Κοπεγχάγη διαθέτει ένα υγιές οικολογικό σύστημα εκκίνησης, ένα μεγάλο αριθμό σημείων πρόσβασης Wifi και ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο κυκλοφοριακής συμφόρησης. Η πόλη επενδύει επίσης στην καθαρή ενέργεια, με στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 100% μέχρι το 2025.

2. Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη διαθέτει ένα από τα οικονομικά αποδοτικότερα δίκτυα δημοσιων μεταφορών στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της Siemens το 2014.

3. Στοκχόλμη, Σουηδία

Στην Στοκχόλμη, ένα μεγάλο μέρος των αστικών λεωφορείων και τρένων κινείται με καθαρά καύσιμα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 52% της σουηδικής παραγωγής ενέργειας.

4. Ζυρίχη, Ελβετία

Η Ζυρίχη διαθέτει ένα αστικό σχέδιο που περιλαμβάνει ένα υψηλό ποσοστό «πράσινου χώρου».

5. Βοστώνη, Μασαχουσέτη

Η Βοστώνη διαθέτει άριστα κολέγια, μεταξύ των οποίων το MIT και το Χάρβαρντ, τα οποία πρωταγωνιστούν την παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων του 2018.

6. Τόκιο, Ιαπωνία

Το σιδηροδρομικό σύστημα στο Τόκιο της Ιαπωνίας χειρίζεται πάνω από 100 γραμμές τρένων και 14 δισεκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

7. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Το Σαν Φρανσίσκο διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό startup εταιρειών.

8. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ διαθέτει καθιερωμένες startup κοινότητες καθώς και επιτυχημένα incubator προγράμματα, όπως το StartupDelta και το StartupAmsterdam.

9. Γενεύη, Ελβετία

Η Γενεύη έχει δώσει προτεραιότητα στις ενεργειακές αποδοτικές υποδομές στα κτίρια και στην εξέλιξη της δημόσιας μεταφοράς. Μέχρι το 2020, η πόλη σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 21% κάτω από τα επίπεδα του 2005

10. Μελβούρνη, Αυστραλία

Σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία έχει ταχύτητα λήψης μέσω κινητού τηλεφώνου 47,49 mbps, η οποία υπολογίστηκε βάσει εκατομμυρίων δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2017.

Πηγή: www.fortunegreece.com