Τέλος η κατάληψη, ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μέλη φοιτητικών συλλόγων, που παρέμεναν έξω από το Πολυτεχνείο, μπήκαν στο χώρο του ιδρύματος, ώστε να τον προετοιμάσουν για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πάντως βγήκαν απ’ το χώρο του ΕΜΠ κάποιοι που έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια και ξαναμπήκαν στο κτίριο ενώ κλειστή παραμένει η Πατησίων.

Φοιτητικές ομάδες για την περιφρούρηση των κτιρίων

Για σήμερα το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν οριστεί φοιτητικές ομάδες περιφρούρησης των κτιρίων,  ενώ σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμιά εμπλοκή της αστυνομίας στο όλο θέμα.

Έτσι, αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν από το πρωί της Παρασκευής να εισέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνι ή λουλούδια. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από την οδό Πατησίων στις 3μ.μ..

Νωρίτερα, σήμερα, εκατοντάδες φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει πορεία προς το Πολυτεχνείο, προκεμένου να ανοίξουν οι πόρτες του Ιδρύματος για τον εορτασμό της 44ης επετείου της εξέγερσης. Παράλληλα στα Εξάρχεια είχαν συγκεντρωθεί διάφορες ομάδες αιρστερών και αναρχικών που τελικά κατάφεραν να ανοίξουν οι πλαϊνές πύλες του Ιδρύματος, Μεταξύ αυτών και η ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών  Ταξική Αντεπίθεση ενώ στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση στην Κάνιγγος προκειμένου να ανοίξει το ΕΜΠ συμμετείχε η οργάνωση Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η Ν.Κ.Α. συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ .

Έρευνα για την κατάληψη του Πολυτεχνείου

Στη διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας οδήγησε η κατάληψη του Πολυτεχνείου, ώρες πριν την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας διέταξε την προκαταρκτικής εξέταση, προκειμένου να διακριβωθεί αν τελούνται οι πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις της κατάληψης δημοσίου κτιρίου και της άσκησης παράνομης βίας. Την έρευνα ανέλαβε η αστυνομία, με την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής.

Να σημειωθεί πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εισέλθουν του πανεπιστημιακού χώρου, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η επέμβασή τους επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που εντός του ιδρύματος τελούνται κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και μάλιστα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Πηγή: news247.gr